Barbie este o papusa la moda produsa de compania americana de jucarii Mattel, si lansata pe piata in luna Martie 1959 .Femeia de afaceri Ruth Handler este creditata cu crearea papusii avand la baza o papusa de origine germana Bild Lilli ca si model.

Barbie este cel mai de seama brand al papusilor Mattel si accesoriilor, incluzand si alte papusi de colectie, fiind subiectul mai multor articole controversate, care includeau de multe ori parodii la adresa papusii.

Numeroase jocuri au fost create in toti acesti ani dupa modelul ei, astfel ca in ziua de astazi sunt cele mai cautate jocuri online de pe lumea world wide web, datorita faimei acestei papusi, jocuri barbie atent adunate pe Jocuribarbie.us

Numele intreg al papusii este Barbara Millicent Robert.Intr-o serie de povesti publicate de Random House in anul 1960, parintii sai au fost numiti George and Margaret Roberts, originari dintrun orasel virtual, Willows din Wisconsins.

Aceasta are o relatie foarte romantica cu prietenul ei pe nume Ken (Ken Carson), aparut pentru prima oara in anul 1961, de care s-a despartit in anul 2004, lucru aflat in urma unei conferinte de presa a Mattel.In februarie 2006 Barbie si Ken au hotarat sa reia frumoasa relatie care dureaza si astazi.

Barbie are peste 40 de animale colectionate in jocuri cu animale (http://www.jocuribarbie.us/jocuri-animale/), incluzand caini si pisici, cai, un ursulet panda, un lei si o zebra.Este deasemenea proprietara unui parc de automobile, printre care un Corvette decapotabil,jeepuri si multe altele.

Fiind o papusa emancipata, detine un brevet de pilot cu care opereaza curse comerciale sau de pasageri.Carierele diverse ale Barbie sunt destinate sa arate tuturor ca femeile sunt capabile sa aiba roluri variate in viata, si nu doar in bucatarie.

Aparitia papusilor Bratz in junie 2001, lansate de catre MG entertainment, a reprezentant o miscare inteligenta din partea acestei companii, fiind totodata un competitor serios pentru Barbie, care pana acum nu avea rivala.Dar acest lucru il vom dezbate in articolul urmator , Lansarea papusilor Bratz si jocurile online.